Tuesday, April 30, 2013

Kepintaran yang di anugerahkan dan kami terkesima


     Gambar di atas adalah gambar haiwan peliharaan saya sekeluarga. Nama dibersi Mushashi *kakak aku bagi nama tu* wakaka XD . Kucing ini telah diberi kepintaran oleh Allah s.w.t. Sungguh aku terkejut dengan kepintaran yang ada dalam dirinya. Hanya seekor binatang yang tidak punyai akal tetapi masih pintar. Subhanallah.

    Shi ni anak kepada Tepey. Tepey kucing Siam berbulu lebat COMEL gila. Nama Tepey sebab dia makan Tapai. Tepey ni ibu kepada shi. Tepey membawa diri so, kami besarkan Shi. And First moment bila kami dapat tau SHI bukak pintu rumah dengan sendiri. Kami terkejut. Shi bukak pintu? kucing bukak pintu?. Kami tak pernah tengok the real cat bukak pintu. So, jakun lah. HAHA.

     Act. si Shi ni kami dah cuba buang dia beberapa kali. Buang sebab tak lalu nak menjaga. Kalau perangai elok tak apa. Ini tidak -_-. Kucing jantankan? adatlah mancut sana mancut sini . Hanyor la rumah aku dengan pefium pancutan dia -_-. WANGI tak apa. ni tak?.

     Kami sudah cuba buang dia and dia JUMPA jalan balik. See? pintarkan?. :) And Isnin lepas 22/4/13. Mak sama abang aku buang si Shi kat Pasar Perpaduan. Jauh dari rumah aku. Paklong aku ada cakap '' kalau dah banyak kali buang and dia balik kerumah balik jangan buang lagi, kesian''. Yeahh.. mak aku pun cakap macam tu. Kalau shi balik rumah lagi memang tak buang dah.

    Lepas buang tu Baru kejap tadi 30/4/13 dia COMING HOME AND COMING HOM. Dia balik rumah weyh. Terkejut aku. Tetiba dengar kucing meoww kat luar rumah. MasyaAllah. Tterasa nak menangis dibuatnya. Dengan jalan terhencut hencut. Sakit agaknya. Ya Allah. Sungguh lepas ni tak buang dah. :') ..

     Allah maha kuasa. :)

Thursday, April 25, 2013

'.' dot yg penuh makna. wakaka

    Heyy Boy. wakaka. ROMANTIK tak pasangan sejoli ni?. Haa. orang kata apa eh? ha ! Mandi Bersama. ok. Tak ada kena mengena. Act. Aku nak update blog. Dah bersemangat tahap badak belajar makan guna garfu nk update blog but bila aku logIn . Ohhmenn... !! Terbang bagai burung telepas dari sangkar. Tetiba lesap gitu :3. cehh >.< . Aku pun mulalah melompat macam kera dapat durian. :3

      Ha! Aku suka lupa lupa dan terlalu pelupa. -_-''. Baju group 1996 tak abeh baya lagi. wakaka XD Aku memang liat bab BAYAR ni. Aku bayar. Tapi aku suka bayar lambat lambat. Saja nk jadi perhatian si pengutip duit. hehehe. Yuran pengawas pun aku tak bayar untuk bulan 3 dan 4. And now nak masuk bulan 5 dah.

   Gila aihh.. !!  kemarok duit ahh aku tahun ni. Kopak aihh !! Banyak sangat pakai duit. Aku rasa tak membazir pun duit tu. Tapi entah? rasa macma tak cukup? pasaipa entah?

     Alangkah indahnyaa if aku menangis keluar duit? . HAHA Dasyat imaginasi kau mass. XD.

   
        amacam?? CUN tak?. Okeyy Tak ada point. :D bye.


Wednesday, April 17, 2013

hati retak bagai dicucuk buluh perindu


 Tuuuu. !! dia. Tajuk. Kemain panjang lebaq. Cerita??. hehe se'coet' saja . Its mean sikit saja. Hati gumbira. Maka banyaklah story. Tetapi kini hati ku kusam bak bunga menjadi layu . Eh? ada kena mengena eh?. .

   Act. semenjak dua menjak ni aku moody saja. Malas nak buat semua benda. Act. Aku memang malas. Tapi tidak semalas sekarang. :3 . See? aku menaip?. Ha ! aku rajin SIKIT , keh3!! . Aduh ! susahlah nak cerita. Kalau aku celita nanti. Mybe akan ada manusia yang terasa. Bila dah terasa mulalah tak melayan kita. Mulalah memerli kita. Mulalah main jeling jeling mata sampai juling dengan kita. Aku cuba elak perkara macam tu jadi. >,<


    '' Keinginan tidak tecapai ''

   Siapa tak sedih bila keinginan tak tercapai?. Sapa?. Mesti sedih kan? mesti moody sikit kan? mesti malas nak layan orang kelilingkan?. kan? kan? okey. ITU AKU. XD. Aku tak boleh. Apa yang aku nak, aku tetap nak. Melainkan ada something yang dapat menggantikan apa yang aku mahukan tu. Haa ! hey ! jangan berkerut dahi kalau tak  faham. Kedut seribu , hilang gantang. hilang macho. hilang ayu. kekeke ~~ *memandai ja.

   Payah jugak bila dah berharap then TAK DAPAT. haghu jadinya. Lagi haghu bila dapat tahu sebab apa tak dapat. Memang bengang tahap cipan dan cipanzi berkawinla katakan. Tapi apa yang penting? SABAR. Memang SABAR. Tapi bila di tahan tahan tahan SABAR tu. Lama kelamaan boleh jadi DENDAM. Aku ni adalah sikit sifat pedendam. Bukan aku terapkan. Tapi entahlah. Mybe sebab iman tak tak cukup bagus.


'' Hubungan sesama manusia ''

    Ini pun salah satu punca buat aku rasa -_-'' err. Tak tau nak habaq lagu mana?. Tapi memang TAK SELESA diulangi TAK SELESA bila hubungan sesama manusia jadi berantakan. Sungguh ! lagi lagi bila kita dah lama kenal dia. GILA aihh ! . Then, mulalah ada manusia yang akan meluahkan rasa tak puas hati pasal kita. Tak apa Mas. 

    Kau kata kau tak kisah. Memang aku tak kisah. Tapi dia KAWAN aku. So, nak tak nak aku kena ambil kisah. Lagi lagi bila melibatkan orang lain. Haaa... ! Ada yang mula buat muka. Ada yang mula usya usya kita and mulut berbicara. kita us manusia dah set. '' Diorang mesti kutuk aku''. Lagi buat aku ambil kisah bila ada CIKGU yang tak suka aku. GILA. Aku rasa macam aku MESTI pindah sekolah. ohh !!. TAK SELESA bila situasi jadi macam ni. >.<



    Apa yang aku boleh buat?. Diri sendiri jadi runsing. Tak boleh. Kita tak dapat tutup mulut orang. Now, aku rasa kekok bila cikgu tu mengajar aku. Tanya aku macam nak marah. Ala. SERBA TAK KENA. Kalau aku pindah sekolah. Apa yang aku dapat?. NOTHING kan?. SABAR jelahh. memang. Memang SABAR. Tapi SABAR tu jadi LAIN.

    Aku rasa macam nak pergi sekolah pakai guni buat alas muka. Mana nak letak muka bila tahu cikgu tak suka kita?. Sedih?. Mana tak sedih. Aku rasa macma ilmu yang dia berikan macam tak berkat untuk aku. Maybe dia ajar ank orang lain elok. kenapa dengan aku mesti?? err. Payahlah.

Apa yang aku nampak sekarang ni. Orang keliling aku macam mula menghindari aku. Walaupun kita buat biasa. Tapi kita akan jadi luar biasa bila orang buat macam tu kat kita. Betul !. Siapa yang tak rasa janggal bila kawan yang bersama 'huhahuha' sebelum ni , kini diam seribu bahasa?. *mohon menangis.

Aku tak suka TAHUN 2013 . I HATE ! >,< .


Saturday, April 6, 2013

Hari yang diNanti oleh Abangku

 Sepatutnya gua hupdate ini celita pada 2 April. Tapi gua malas tahap dewa tercirit birit. Memang mata tak bagi bukak. ngeh~~ BIAR GAMBAR BERBICARA ... acalaaa.... saksikanlahh .. !!

 

   Haa.. nampak tak makhluk tuhan yang belakang bro kecik tu. ?? nampak tak??. Itulah abam aku. Alif syahmir nama diberi.  Masa ni nak beratur masuk dewan. Mula mula warga wanita yang beratur belah khemah. Tetiba pengurus tu minta tukar . And oleh sebab itu i saw my brother and go to him.

   Abang aku nampak aku dari jauh dah terus dia kata ''cepat ambil gamba aku!''. Maka terciptalah dialog

si Tinggi : uih? adik siapa ni?
abg aku : Adik aku !
si Tinggi : Apa khabar abang *cakap kat abang aku*
aku : HAHA

*ambil satu gamba**si Kecik tanya pulak*

si Kecik : Adik siapa ni??
si Tinggi : Adik Alip. Alip ni abang aku.
si Kecik + abang aku + aku : HAHA

   Seporthing gila kawan kawan abang aku. Kalau tidak. Aku nak join lawak diorang sekali. Tapi kot abang aku tak suka pulak. hehe. So, tak apalah.. tak boleh masuk ayir sama diorang.

     Lepas mereka masuk kedewan. Aku kefanasan kat luar. Adik aku dah syok bersembang dengan sorang makcik ni. Aku biarkan sekejap. Aku round area gerai. Sumpah.. banyak gila tudung. *bllink blink mata aku tengok tudung. HARGA pun lawa. >,< .

     Nak saja aku pecah masuk dewan then jumpa mak aku and said ''mak nak duit ! nak beli tudung''.  Mungkin Bukan rezeki aku. nak buat guane?? meredhoila.. >,< . Then, tiba masa student keluaq dewan... Yeah !! aku bersorak riang sambil buat tarian gangnam zapin diluar dewan sebab acara dah habes. Lenjun aku dengan peluh . Kalau perah peluh aku ni, dah bole buah kuah sup. masam masam masin gitu. HAHA

   Betapa ramainya makhluk tuhan yang berjaya... :) *tersenyum lebar.*

 Ini anugerah reka cipta Automotif. *kalau tak silap.

Tibalah masanyaa mencipta , melakar , melukis, membina, memasang dan sebagainya untuk kenangannnn taraaaa... >,<


      Ini hanya sesuku daripada pelajar kelas abang aku. Riuh tau depa semua ni. Bikin kami yang us *photographer tak bergaji ni gelak sakan..
  Aku taktau mana datangnya BUNGA bebanyak ni. heee.. Ini semua JEJAKA BUNGA XD . Masa diorang nak letak bunga kat bawah. Ada makcik ni cakap '' Dah macma letak bungan orang mati ja''. Aku ngan makcik tu pun ketawe bersame. HAHA ..

 Ini smua dah ready nak bergambar.. Hensem hensem belake orang nya.. Yang paling hensem, abang akulah..HAHA XD. Diorang kata. ambil gambar formal dulu.

Taraaa.. ini separuh pelajar kelas abang aku. Ada lagi. Ada bunga dalam kelas ni. Anda masa diorang nak bergambar ada bro ni tanya kengkawan dia '' eh?? zuhair mana??''. See?? Zuhair menghilangkan diri. Agaga XD . Crush lama tu. HAHA Auw auw!!

Kali ni, get ready nak campak topi pulak. Seriusly, memang kelakar part ni >,<

 Then, mereka baling topi pulak.. Nampak tak manusia terkecik kat tengah tengah orang tu??. Ha, comel. HAHA >,<. *gatal kau mas. Dia ni KETUA kelas. Masa aku pandang dia, dia pandang aku dan akutak rasa apa. Kali kedua dia pandang aku, aku rasa macam pernah nampak. So, aku tanya abang aku.

aku : abang, yang kecik tu ketua kelas?
abang : ha'a. ketua kelas aku. Dia duduk kem.
aku : Duduk kem?
abang : Ha'a, Block P
aku : Ohh !! bro yang naik skuter putih tu??
abang : ha'a *angguk*

Baru aku cam siapa dia. hehe. And baru aku cam rupa dia sebenarnya. Selalu selisih moto. Tapi tak kenal. >,< . Kawan abang aku rupanya.  Tinggi?? AHHA. Tinggi sikit daripada aku je.


Lepas puas baling topi. Diorang buat gambar formal balik. Then, baling topi lagi. Gambar formal semula then baling topi lagi. HAHA . berulang ulang.  Akhir sekali. Abang aku malas nak join dah. Asyik baling ja. HAHA. Dah baling 'mengelupor' kutip topi. 

     Then, ada kawan abang aku jeling jeling and cakap kat abang aku '' haa alip.. abangg''..  Abang aku balas la ''gampang''. HAHA .. Aku gelak saja.. 

  End the END before back. Aku merasa juga pakai sesuku pakaian konvokesyen ni. Adeh.. Teringin pulak. Tetiba azam aku meluap luap.. wahh !! Aku rasa 2 minggu lepas konvo ni, abeh hilanglah azam yang meluap luap macma gunung berapi tu.. hehe ..  Apa apa pun. Tahniah buat Abangku. Diploma Kejuruteraan Mekanikal.